1. Doradztwo
Pomoc organizacyjna i organizacyjna dla członków stowarzyszenia w zakresie świadczenia usług i produkcji produktów w branży cateringu dietetycznego.
2. Ujednolicanie standardów
Inicjowanie i wspieranie działań na rzecz kreowania ujednoliconych standardów branży cateringu dietetycznego. Działania na rzecz poprawy warunków handlowych, pozwalających na stworzenie partnerskich relacji pomiędzy uczestnikami łańcucha dostaw i podmiotów współpracujących.
3. Wymiana doświadczeń
Wymiana doświadczeń w świadczeniu usług i produkcji produktów w branży cateringu dietetycznego.
4. Rozwój branży
Kształtowanie i inicjowanie działań wpływających na rozwój branży cateringu dietetycznego.
5. Reprezentowanie interesów przedsiębiorców działających w branży
Ustalanie wspólnych kierunków działań w relacjach handlowych z podmiotami wspierającymi działalność cateringu dietetycznego, w celu ochrony uzasadnionych interesów członków wspierających. Prowadzenie współpracy i reprezentowanie członków wobec krajowych i zagranicznych organizacji działających w podobnym zakresie. Reprezentowanie interesów członków wobec jednostek współpracujących, władz państwowych, samorządowych i związkowych.
6. Współpraca
Współdziałanie z podmiotami gospodarczymi w celu rozwoju i poprawy efektywności funkcjonowania, jak również współpraca między członkami stowarzyszenia mająca na celu wypracowywania wspólnych rozwiązań.
7. Promocja
Promowanie efektywnych rozwiązań, które mogą mieć zastosowanie w branży.
8. Edukacja
Edukowanie rynku w obszarze branży gastronomicznej.
9. Działania CSR
Działania prospołeczne związane z branża jak również działania na rzecz ochrony środowiska, promowania proekologicznych technologii.
